Σε κατάσταση ομηρίας εκατοντάδες νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα

Με τίτλο «Σε κατάσταση ομηρίας εκατοντάδες νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα» αναφέρεται η βρετανική "Guardian" στην επιστημονική κοινότητα της χώρα μας.



Αναρτά η Χρυσαλία

Συγκεκριμένα, η συνεισφορά των Ελλήνων επιστημόνων στην κορυφαία επιστημονική αρθρογραφία καταλαμβάνει τη 13η θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Καναδά, την Ιταλία και τη Γαλλία. Επιπλέον, για κάθε ευρώ που επενδύεται, η ελληνική επιστημονική κοινότητα παράγει τρία. Όμως, όταν το ποσοστό της ανεργίας για απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φτάνει το 56,5%, η επιστημονική έρευνα μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό σκηνικό μοιάζει με πολυτέλεια.

Συν τοις άλλοις, οι διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν περικόψει τις δημόσιες δαπάνες στην ανώτερη εκπαίδευση και έρευνα, καθώς ακόμα και προ κρίσης, η Ελλάδα ήταν ήδη στον πάτο της λίστας των χωρών της Ε.Ε. ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ που επενδυόταν για αυτό. Μετά την κρίση, η κατάσταση χειροτέρευσε. Ήδη από το 2009 τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια είδαν τους προϋπολογισμούς τους να συρρικνώνονται κατά 30% και 50% αντίστοιχα και οι μισθοί των επιστημόνων έχουν περικοπεί κατά 30%.

"Τα πανεπιστήμια που αναγκάζονται να κλείσουν τις πόρτες τους σε νέους επιστήμονες γίνονται άψυχα και αδύναμα και έχουν ελάχιστες ελπίδες για την παραγωγή νέας γνώσης μέσω της επιστημονικής έρευνας", καταλήγει το δημοσίευμα.

Blogger Template by Clairvo